Registracija vozila u Srbiji - kretanje cene registracije u protekloj deceniji

SuperRegistracija Komentara: 0

Kao i svake godine, i 2024. je došlo do promena u cenama registracije vozila. Ovaj put zahvaljujući (samo) novim iznosima poreza na upotrebu vozila. Vozači u Srbiji nisu platili nikada istu cenu registracije dve godine zaredom, a kakvi su bili skokovi i kretanja u troškovima podsetićemo se u ovom članku. Ukratko ćemo se osvrnuti na najznačanije događaje i promene koje su vlasnici vozila doživeli u protekloj deceniji, objanićemo i razloge uvođenja ovih promena kao i posledice koje su nakon njih usledile.

- 2011. godina -

  • Počela je zamena registarskih tablica i starih papirnih saobraćajnih dozvola

    Cena nove biometrijske saobraćajne dozvole i novih tablica je bila oko 3500 dinara

  • Počela je i primena bonus-malus sistema

    Bonus malus sistem omogućava da osiguranici koji nisu prouzrokovali štete plaćaju nižu premiju osiguranja, a da oni koji su izazvali štetu plaćaju višu premiju osiguranja. Kada kupite novo vozilo, krećete od premijskog stepena 4 na kom nemate ni bonus ni malus, ali možete da zadržite Vaš stečeni bonus sa prethodnog vozila kojeg ste otuđili i da povoljniju premiju prenesete na sledeće vozilo koje kupite, uz poštovanje određene, ne tako komplikovane procedure, - samo prilažete na uvid polisu od prethodnog vozila i dostavljate dokaz o otuđenju.

    O bonus malus sistemu možete pročitati u sekciji posvećenoj osiguranju od autoodgovornosti.

- 2012. godina -

  • Pojeftinjenje registracije vozila od oko 2000 dinara

    U oktobru 2012-te godine registracija je pojefinila za 2000 dinara budući da su ukinute neke do tada obavezne takse pri registraciji (javni putevi, ekološka i neke RAT takse).

- 2014. godina -

  • Poskupljenje polise obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti

    U julu 2014. godine cena obaveznog osiguranja od autoodgovornosti poskupela je za sve kategorije vozila za otprilike 40 odsto. Prethodna ušteda u kućnom budžetu je ovom promenom nestala, pa je bilo potrebno još i doplatiti. Primera radi, polisa osiguranja je tako za malog gradskog Punta porasla za preko 3000 dinara

    Koje je bilo obrazloženje za ovakav skok u cenama? Osiguravači su najčešće isticali sledećih pet argumenata zbog kojih je do povećanja moralo doći:

    • Zbog veće frekvencije srpskih vozila po inostranstvu, izloženi smo povećanim rizicima naknade šteta koje su pričinjene u drugim državama i to po limitima države nastanka nezgode. Štetni događaji se dešavaju i u državama poput Francuske, Belgije, Luksembura, skandinavskih država ili Velike Britanije gde ne postoje limiti u visini nadoknade za štete.

    • Sa druge strane, limiti domaćih osiguravača su značajno povećani: osiguranjem je (po starom) pokrivena šteta do iznosa propisanog zakonom - protivvrednost 100.000 američkih dolara za automobile i 200.000 dolara za autobuse i kamione. Po novom, iznos najniže sume osiguranja na koju može biti ugovoreno osiguranje od autoodgovornosti utvrdila je Vlada, na predlog Narodne banke Srbije, i to na iznose od 1.000.000 evra za štetu na licima; a za štetu na stvarima 200.000 evra. U oba slučaja po jednom štetnom događaju, bez obzira na broj oštećenih lica.

      [Suma osiguranja je, za one koji se nisu susretali sa ovim pojmom, novčani iznos koji predstavlja gornji iznos obaveze osiguravača koji se isplaćuje osiguraniku ukoliko nastupi osigurani događaj.]

    • Cene polisa osiguranja se, do tada, nisu značajno menjale od avgusta 2008. godine, a ovaj skok u pokriću šteta je ipak vrlo značajan.

    • Uveden je bonus-malus sistem, o kojem je i prethodno bilo reči, a koji predviđa umanjenje premije osiguranja za vozače koji nisu napravili štetu (nagrađivanje pažljivih vozača), i povećanje premije ukoliko je štete bilo - kažnjavanje takvih vozača.

    • Na poskupljenje je tada, kako su isticali osiguravači, uticalo i uvođenje fiksne naknade za Republički fond za zdravstveno osiguranje od 5% od prikupljene bruto premije.

- 2018. godina -

  • Stupa na snagu novi pravilnik o tehničkom pregledu

    Uvodi se obavezno fotografisanje vozila na tehnološkoj liniji i propisuje se minimalno trajanje tehničkog pregleda. Preciznije se definiše na koji način treba raditi tehnički pregled, što je u praksi značilo da više nije moguće ostaviti auto na 10ak minuta i završiti produženje registracije. Ove promene su dovele do povećanja sigurnosti svih učesnika u saobraćaju.

    Istovremeno dolazi i do promena u odnosima na relaciji zastupnika u osiguranju i samih osiguravača, koji su i pre toga bili promenjivi, tako da posledično vozači plaćaju skuplje cene usluga. Cene značajno variraju do uvođenja minimalne i maksimalne cene tehničkog pregleda, ali i nakon toga.

- 2019. godina -

  • Promena bonus/malus sistema.

    Promena koje je išla u korist najvećem broju vozača ogledala se u delu bonusa gde je popust sa 15% povećan na 25% za prvu premijsku grupu i sa 10% na 15% za drugu premijsku grupu.

- 2021. godina -

  • Kamere na tehničkom pregledu

    Umesto dosadašnjeg fotografisanja, uvedeno je snimanje vozila. Svaki tehnički pregled vozila sniman je video-nadzorom. Ovo je, u praksi, značilo dodatno povećan kriterijum za tehničku ispravnost. Primera radi, kontrolor Vam je ranije, kao stalnoj mušteriji, mogao zameniti bar sijalicu ili pokušati namestiti okvire za tablice koji nisu dovoljno dobro pričvršćeni, a pod kamerama to ne sme već mora strogo da ispoštuje redosled operacija i elaborat o vršenju tehničkog pregleda. Neki tehnički pregledi su počeli da nude proveru vozila pred sam tehnički pregled, ili da skreću pažnju vozačima kako sami mogu da provere vozilo pre zakazivanja tehničkog pregleda.

    U ovom periodu, pojedini tehnički pregledi su prilagodili svoje cenovnike budući da su imali veći broj vozila koja nisu prošla tehnički pregled i za koja nisu mogli da naplate ponovljeni tehniički pregled.

- 2022. godina -

  • Pokušaj povećanja cene polisa obaveznog osiguranja

    U prvoj nedelji avgusta društva za osiguranje su povećala cene polise osiguranja od autoodgovornosti u proseku za 22 procenta. Za osnovne razloge poskupljenja navodili su većini poznate i razumljive razloge: poskupljenje cena rezervnih delova, rast cena usluga transporta i procena štete, povećane cene radnog sata u autoservisima.

    Pod pritiskom javnosti i Narodne banke Srbije osiguravajuća društva su bila prinuđena da cene vrate na prethodni nivo, ali ne zadugo…

- 2023. godina -

  • Povećanje cene polisa obaveznog osiguranja

    Polisa obaveznog osiguranja od autoodgovornosti poskupela je od 1. januara 2023. godine za sve kategorije motornih vozila. Umesto planiranih 22 procenata, procenat poskupljenja se kreće od 12% do 15%. Svedoci smo skoka cena polovnih i novih automobila, rezervnih delova, radnog sata u auto-servisima, a sve to predstavlja reper za utvrđivanje cene polise obaveznog autoosiguranja, tako da nas ovo poskupljenje nije preterano iznenadilo.

- Grafički prikaz na primeru dva vozila -

Na slici ispod možete videti preciznije kretanje ukupnih troškova na primeru dva vozila kroz poslednjih 10 godina. U primerima smo uzimali najpovoljniji premijski stepen, kako popust po polisi ne bi iskrivio sliku opšteg kretanja cena, a za primer smo uzeli dva vozila koja često možemo sresti na putu: Volkswagen Passat 2.0 TDI i Renault Twingo.

cena registracija vozila u Srbiji u protekloj deceniji Slika: kretanje cene registracije u proteklih 10 godina na primeru 2 vozila

- ZAKLJUČAK -

Na kraju, da sumiramo ukratko pozitivne i negativne strane ovih najznačajnijih promena:

Pozitivne strane
  • Suma osiguranja je značajno povećana sa starih 100 000 dolara, na iznose od: 200.000 evra za štetu na stvarima i 1.000.000 evra za štetu na licima, po jednom štetnom događaju, bez obzira na broj oštećenih lica.

  • Od 2012. godine, u skladu sa propisima, obaveza osiguravača je i da 5% bruto premije AO uplaćuju kao doprinos Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje

  • U 2019. godini imali smo promenu bonus/malus sistema u korist najvećeg broja vozača. Povećan je bonus tako da vozač čijom krivicom nisu izazvani udesi 3 uzastopne godine, umesto 15% na premiju sada dobija 25% popusta, a vozač sa premijskom grupom 2 dobija 15% popusta.

  • Povećanje premije od oko 22% u avgustu 2023. godine Narodna banka Srbije nije odobrila i cene su vraćene na prethodni nivo, da bi od naredne godine ponovo poskupele ali ipak ne toliko značajno.

  • Novi Pravilnik o tehničkom pregledu je od 2018. do danas sigurno doprineo povećanju sigurnosti svih učesnika u saobraćaju.

  • Većina tehničkih pregleda sada nudi izdavanje registracione nalepnice na licu mesta odmah po obavljenom tehničkom pregledu vozila.

Negativne strane
  • Značajno povećana premija osiguranja od 2014. godine, oko 40%

  • Dodatno značajnije poskupljenje premije osiguranja od 12-15% od 2023 godine.

  • Povećana cena usluga i to posebno 2018. godine, pa dodatno i 2021 godine.

  • Zadržavanje vozača i vozila na tehnološkoj liniji je duže zbog propisanog minimalnog trajanja tehničkog pregleda.

  • Konstantno poskupljenje taksi kao što su komunalne ili porez na upotrebu vozila.


Na kraju sledi još nekoliko grafičkih primera u kojima možete videti oscilacije u ukupnim troškovima registracije pojedinih vozila.


registracija vozila renault twingo

registracija vozila fiat punto

registracija vozila volkswagen passat

registracija vozila opel astra

Za tačan obračun celokupnih troškova registracije Vašeg vozila, koristite naš kalkulator registracije kojeg redovno održavamo.