Ugradnja gasa ili metana - isplativost i procedura

SuperRegistracija Komentara: 0

U ovom tekstu ćemo razmatrati:


*

Da li se i dalje isplati ugradnja gasa ili metana? Kalkulator uštede

Više faktora utiče na isplativost jedne ili druge opcije, a naš kalkulator Vam može pomoći da, u skladu sa trenutnom cenom goriva, kilometražom koju prelazite kao i troškovima ugradnje i održavanja, sami procenite koliko Vam se isplate opcije konverzije vozila na alternativno gorivo.

Da biste dobili tačan obračun troškova i uštede, potrebno je da unesete: cenu benzina po litri, prosečnu potrošnju benzina na 100km (tačku koristite ako pišete iznos litara sa decimalama, npr. 7.5 litara), kao i trenutnu cenu gasa po litri i prosečnu kilometražu koju pređete mesečno. Vozilo nakon konverzije na gas troši više, procenti variraju od motora i opreme (5, 10% ili više), a takođe troše malo i benzina. Da bismo napravili što realniji obračun, podešeno je da vozilo troši 15% gasa više nego benzina.

Ukoliko ste se raspitivali o ceni ugradnje gasa, možete uneti i iznos konverzije kako biste dobili tačan broj meseci za koje će vam se investicija isplatiti.

BENZIN AUTOGAS
RSD RSD
lit. RSD
km RSD
RSD RSD
RSD
(meseci)

**

Da li ugradnja gasa šteti motoru?

U razgovoru sa iskusnim majstorima iz auto-servisa (onim ovlašćenim i "neovlašćenim") često smo mogli čuti da se naknadna ugradnja gasa ne preporučuje ni u jedan automobil. Izuzetak su oni koji su već fabrički prilagođeni tečnom naftnom gasu ili metanu (komprimovanom prirodnom gasu).

Dok smo u razgovoru sa iskusnim majstorima i inženjerima zaposlenim u firmama koje se decenijama bave ugradnjom gasa čuli suprotne tvrdnje:

Gas se može ugraditi u bilo koje vozilo, samo prepustite izbor opreme i samu ugradnju stručnom licu. Gas ne samo da nije štetan, već će produžiti radni vek motora.

Dve suprotne teorije ne mogu istovremeno biti potpuno tačne, zar ne? Postavlja se pitanje ko je ovde (više) u pravu i otkud oprečne informacije u javnosti vezane za istu stvar?


Kao mana najčešće se spomnju oštećenja siceva ventila i to što se garež lepi na osetljive dizne jer one u slučaju sagorevanja gasa nemaju funkciju. Dodatnu zbrku prosečno obaveštenom građaninu stvaraju informacije da mnogi voze desetine pa i stotine hiljada kilometara na gas - bez problema; a sa druge strane, mnogi zažale što su ga i ugradili i to vrlo brzo - nikako da se reše problema od samog početka, pa se na kraju to često završi i prodajom vozila da se neko drugi muči sa njim.

Loših iskustava sa ugradnjom gasa ima mnogo, ali je uzrok najčešće u nedovoljno stručnim majstorima, pogrešnom odabiru uređaja - gde kupac sam bira najčešće uzimajući u obzir samo jedan kriterijum (cenu), loše urađenoj ugradnji, lošijem stanju vozila (prvenstveno motora) i pre ugradnje ili tome slično.

Da biste uspešno konvertovali Vaše vozilo na gas ili metan, raspitajte se malo, probajte pretražiti internet (npr. neki automobilski forum) i saslušajte konkretna iskustva sa Vašim motorom. Nekad je dovoljna i brza pretraga Interneta gde ''iz prve ruke'' saznate da proizvođači rade konverzije i u svojim ovlašćenim servisima (npr. Renault sa Landi Renzo opremom), ali takođe odbijaju da rade konverzije na motorima za koje im je fabrika preporučila da ne rade (dobar primer je Renoov turbo benzinski motor 1.4 sa 130 konjskih snaga, oznake TCe, kodne oznake H4JT).

Naš savet je da, ako želite konverziju vozila na alternativno gorivo, zatražite ponudu od iskusnijih majstora, predstavnika renomiranih proizvođača opreme za gas/metan i ugradnju prepustite stručnom licu. Često računica u potrošnji nije dovoljna da se proceni isplativost ovog poduhvata, već je potrebno dodati cenu ugradnje/atesta/održavanja i tzv. re-atesta. Sve to možete obračunati u našem kalkulatoru pre donošenja konačne odluke.


***

Na koliko se rade atesti, re-atesti i koliko važe rezervoari

Propisi su značajno varirali u proteklom periodu, a trenutno se ispitivanje vozila sa pogonom na tečni naftni gas (TNG) vrši na 5 godina. Dakle, nakon prvog Uverenja o ispitivanju/Atesta pri ugradnji, naredno ispitivanje - takozvani re-atest - radite na 5 godina i njegova cena je oko 5000 dinara. Rok važenja boca za gas je 10 godina.

Za metan (KPG) je kontrolno ispitivanje nešto komplikovanije i skuplje - oko 10 000 za re-atest i radi se na 4 godine. Rezervoari za KPG imaju rok trajanja od 20 godina i, nakon isteka tog perioda, se ili ispituju ili se ugradjuju drugi.


****

Kakva je trenutno procedura za ugradnju gasa ili metana?

Većina servisa za ugradnju uređaja i opreme za pogon na tečni naftni gas (TNG) ili komprimovani prirodni gas (KPG) nudi svojim korisnicima kompletnu uslugu i pomoć sa papirologijom i nakon same ugradnje. To podrazumeva da ili sami vrše ispitivanje ili da se ispitivanje obavlja u njihovim prostorijama određenim danima, tako da je najbolje da se raspitate kojim danima vaš odabrani servis vrši atestiranja, kako bi broj koraka, potrebnih radnih sati i dana sveli na neophodni minimum.

Ukoliko živite u mestu gde se tako objedinjene usluge ne pružaju, o tačnim koracima i redosledu pogledajte i pročitajte u nastavku:

Atest gasa - procedura

Procedura ukoliko se odlučite da je obavite samostalno. Izvor: amss-cmv.co.rs


Ugradnja uređaja i opreme

Nakon obavljenog posla u servisu, dobićete izjavu o prepravci vozila - izvršenoj ugradnji uređaja i opreme za pogon na TNG/KPG (obrazac 2), koju popunjava vršilac prepravke. Trebaće Vam i očitana saobraćajna dozvola ili račun, kupoprodajni ugovor, carinska deklaracija ili drugo.


Odvoženje vozila na ispitivanje - spisak pravnih lica ovlašćenih za ispitivanje vozila

Spisak pravnih lica ovlašćenih za poslove ispitivanja vozila pogledajte klikom na ovaj link.

Uplate i za naknadu i za republičku administrativnu taksu, vršite nakon podnošenja zahteva za ispitivanje prepravljenih vozila u ovlašćenim organizacijama, nakon čega dobijate potvrdu o prijemu zahteva, u čijem gornjem levom uglu se nalazi broj potvrde koji se upisuje kao poziv na broj (videti sliku).

Podnosilac zahteva mora da popuni zahtev (obrazac 1) uz koji dostavlja odgovarajuću dokumentaciju prema Pravilniku o ispitivanju vozila i to najmanje:

  • dokumentaciju o vozilu, opremi i delovima (saobraćajna dozvola, račun, kupoprodajni ugovor, carinska deklaracija i dr.),
  • podatke o vozilu koje se smatra predmetom prepravke (marka i tip vozila, kao i osnovne tehničke karakteristike),
  • naznaku i opis prepravke
  • odgovarajuću tehničku dokumentaciju (opis, skice, crteži) u zavisnosti od vrste prepravke
  • izjavu o prepravci vozila izvršenoj ugradnjom uređaja i opreme za pogon na TNG (obrazac 2), koju popunjava vršilac prepravke (privredno društvo, odnosno drugo, pravno lice ili preduzetnik).
  • dokaz o plaćenoj republičkoj administrativnoj taksi prema tarifnom broju 1. u iznosu od 330,00 dinara
  • Broj računa na koji se uplaćuje republička administrativna taksa za zahtev za ispitivanje vozila u iznosu od 330,00 dinara je:
    • broj računa: ...............840-29779845-18
    • poziv na broj: .............upisati sedmocifreni broj potvrde o prijemu zahteva
    • svrha uplate: ..............Republička administrativna taksa
    • primalac: ................... Republika Srbija
 

Tehnički pregled vozila

Ukoliko je ovlašćeno pravno lice za ispitivanje vozila izdalo Pozitivan izveštaj o ispitivanju, podnosilac zahteva je dužan da izvrši tehnički pregled.Tačne lokacije, kontakt podatke i radno vreme tehničkih pregleda možete pogledati u našem adresaru: spisak tehničkih pregleda, tačne lokacije, radno vreme i kontakt podaci.

Nakon izvršenog tehničkog pregleda i overe da je vozilo tehnički ispravno na drugoj strani navedenog izveštaja, podnosilac zahteva dostavlja isti ovlašćenom pravnom licu uz dokaz o plaćenoj taksi kako bi dobio Uverenje o ispitivanju vozila.

 

Uverenje o ispitivanju

Cena usluge izdavanja uverenja o ispitivanju vozila iznosi 3.000,00 dinara. Broj računa na koji se uplaćuje cena usluge izdavanja uverenja o ispitivanju vozila u iznosu od 3.000,00 dinara je:

  • broj računa: ............ 840-1068668-71
  • poziv na broj: ......... 190- upisati sedmocifreni broj potvrde o prijemu zahteva
  • svrha uplate: .......... cena usluge izdavanje uverenja o ispitivanju vozila
  • primalac uplate: ..... Agencija za bezbednost saobraćaja

nakon čega će Agencija za bezbednost saobraćaja izdati Uverenje o ispitivanju. 

Jedan primerak uverenja za pojedinačno proizvedeno ili prepravljeno vozilo mora se nalaziti u vozilu, kada vozilo učestvuje u saobraćaju na putu, a vozač je dužan da ga pokaže na zahtev ovlašćenog lica.

Promena saobraćajne dozvole

Sa primerkom Uverenja, registracionim listom (sa tehničog pregleda) u kojem su konstatovane izmene, odlazite na šalter MUPa kako biste izvršili zamenu saobraćajne dozvole.

Objedinjenu uplatnicu za novu saobraćajnu dozvolu možete generisati i uplatiti na portalu plati.euprava.gov.rs.


*****

Gde možete pronaći metan - lokacija pumpi za metan (KPG/CNG) u Srbiji i Evropi

Spisak TNG/KPG pumpi u Srbiji:

CryoGas CNG (METAN) STANICE - PUMPE SRBIJA: 

  • PC Zemun - Železnička bb, Beograd (industrijska Zona zmaj)
  • PC Čukarica - Ibarski put br.60, Beograd (petlja Orlovača)
  • PC Palilula - Dragoslava Srejovića 1, Beograd
  • PC Subotica - Đorđa Natoševića bb, Subotica
  • PC Inđija - Save Kovačevića bb, Inđija
  • PC Stara Pazova - Svetosavska 213, Novi Banovci
  • PC Petrovaradin - Karlovački drum 3b, Petrovaradin, Novi Sad
  • Puštanje u rad u 2023. godini: PC Smederevo i PC Sremska Mitrovica. 

NIS Petrol i Gasprom benzinske stanice koje u svojoj ponudi imaju metan CNG su:

  • BS Gasprom Žarkovo 2, Trgovačka 91, Čukarica, Beograd
  • BS Gasprom Blok 45, Jurija Gagarina b.b, Novi Beograd
  • BS NIS Petrol Novi Sad 10, Sentandrejski put b.b, Novi Sad
  • BS NIS Petrol Čačak 1, Ulica 10 b.b, Čačak
  • BS NIS Petrol Ledena stena, Dimitrija Tucovića b.b, Niš

Knez Petrol je CNG metan gas omogućio na:

  • BS Novi Sad Žeželjev most, kao i na
  • BS šimanovci

Lokacije KPG (CNG) pumpi u Srbiji i okruženju možete videti i na interaktivnoj mapi klikom na ovaj link. Ipak, proverite još jednom dostupnost točenja i eventualne nove lokacije u gradu (da li su u planu) pre nego što se odlučite na konverziju na metan.